Home

Info

Dojo

Nieuws

Agenda

Fotos en videos

Links

Contact

                    

Clubgeschiedenis

Etiquette

Gedragscode

Aanvalstechnieken

Examens

Waarden en normen club

Eten en drinken worden niet toegestaan in de dojo. Bij extreem warm weer kan een drinkbus meegebracht worden die gevuld wordt aan de waterfontein ter hoogte van de inkom. Vermijd wegwerpmateriaal, zo dragen ook wij ons steentje bij in de beperking van het afvalbeleid.

Controleer steeds de tatami voor het starten van de training. Zorg dat de tatami proper is en er geen grote openingen zichtbaar zijn tussen de matten.

Zorg dat je steeds in seisa klaarzit voor het trainingsuur. Het is de bedoeling dat iedereen plaats heeft genomen op de tatami in kniezit voor de sensei de mat betreedt.

Enkele termen

Dojo: De zaal waarin we aikido beoefenen.

Kamiza: De muur die zich bevindt tegenover de ingang. Het is de ereplaats in de Dojo, waar een portret van O Sensei (Morihei Ueshiba 14/12/1883 - 26/04/1969) geplaatst wordt.

Shimoza: De muur die zich tegenover de kamiza bevindt. Aan deze kant zitten de leerlingen in stijgende rangvolgorde (hoe lager in graad hoe korter tegen de ingang).

Tatami: De mat in de Dojo waarop Aikido wordt beoefend.

Keikogi: De kledij die wordt gedragen tijdens het beoefenen van Aikido.

Hakama: De broekrok die over de keikogi gedragen wordt bij het beoefenen van Aikido. Het dragen van een hakama geeft aan dat je de vallen en rollen (of ukemi) beheerst.

 

Het groeten

Bij het binnenkomen en verlaten van de Dojo wordt er rechtstaand gegroet in de richting van de Kamiza.

Bij het betreden van de Tatami (steeds op blote voeten!) wordt er op de knie (in seiza) gegroet in de richting van de Kamiza.

Tijdens het openen van de les zeggen de leerlingen 'Oni gai shi masu', wat betekent 'Wij zijn klaar om naar u te luisteren met een open geest'.

Tijdens het afsluiten van de les zeggen de leerlingen 'Domo arigato gozaimasu', wat betekent 'Wij danken u'

 

Hygiene

Draag steeds een verzorgde Keikogi.

Zorg voor een goede lichaamshygiene, propere handen en voeten maar ook kortgeknipte nagels.

Draag geen juwelen voor je eigen veiligheid en die van je mede-aikidoka's.