Home

Info

Dojo

Nieuws

Agenda

Fotos en videos

Links

Contact

                    

Wat

Waarom

Wie

Waar en wanneer

2 gratis lessen

De stichter van aikido had als lijfspreuk: 'ieder vermeden gevecht is een gewonnen gevecht'. Dit wil zeggen dat aikido niet het doel heeft om te leren vechten, maar een vorm aanbiedt om zich te verdedigen tegen zowel verbale als fysieke agressie. Het is een discipline die zorgt voor een geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Op lichamelijk vlak wordt er soepelheid, snelheid en uithouding ontwikkeld. Op geestelijk vlak geeft het zelfvertrouwen, rust en leert het ons openingen en kansen te zien en te creŽren. Aikido helpt om een volledige beheersing van het eigen lichaam en geest te verkrijgen. Op die manier kan de aikidoka de aanvaller het nutteloze van zijn agressie laten inzien. .

 

Het doel van Aikido is niet de perfectie van een stap of techniek, maar de eenwording met de natuur. Aikido soms ook' Zen in beweging' genoemd, voorziet richtlijnen om de menselijke geest te ontwikkelen. Door de beoefening van Aikido wordt iemands karakter ontwikkeld zodat men innerlijk' taai' wordt op een zodanige wijze dat deze sterkte geuit wordt in een zachte beweging, zoals in de natuur. Bewegingen in de natuur zijn efficiŽnt, rationeel en zacht maar het centrum is onbeweeglijk, stevig en stabiel.

 

Hoewel Aikido bewegingen uiterlijk zo zacht, rationeel en soepel zijn als de natuur, kunnen ze door het juiste gebruik ook 'hard' en vernietigend worden. De zachte eigenschappen van Aikido maken haar aantrekkelijk voor alle leeftijden. Aikido kan door iedereen en op elke leeftijd beoefend worden. Het biedt niet alleen mentale ontwikkeling maar ook oefening en onderricht in houding en etiquette.

Aikido is geschikt voor alle leeftijden en kan op elk moment gestart worden. We raden aan aikido te beoefenen vanaf 7 jaar aangezien coŲrdinatie een belangrijk aspect vormt van deze krijgskunst.