Home

Info

Dojo

Nieuws

Agenda

Fotos en videos

Links

Contact

                    

Wat

Waarom

Wie

Waar en wanneer

gratis initiatie

Aikido is een van de jongste krijgskunsten die niet competitief beoefend wordt. De oprichter Morihei Ueshiba benoemde de bewegingen in Aikido als bewegingen van de natuur. De bewegingen van de natuur vormen een mysterie, zo ook (het effect van) de bewegingen in Aikido.

Aikido heeft als doel 'overwinnen zonder te vechten'. De aanvaller wordt getoond hoe nutteloos zijn aanval is. Dit doel wordt bereikt door soepel in de beweging mee te gaan. Het blokkeren van de aanval (het inzetten van kracht) wordt hierbij vermeden en de soeplesse krijgt het winnende voordeel. Dit zorgt ervoor dat Aikido niet alleen fysiek (snelle, correcte verplaatsingen, val- en rol technieken) maar ook mentaal (vergroten zelfvertrouwen, ademhalingsoefeningen en co÷rdinatie) een grote invloed heeft.

De Letterlijke vertaling van Aikido is: harmonie,tussen lichaam en geest. De technieken zijn afgeleid van de oude Japanse kunst van het zwaardvechten. 'Aikido de.is de kunstevan schermen zonder zwaard. De bewegingen'worden toegepast volgens het principe van de niet weerstand: duwt men, geef mee; trekt men, kom in. Een bijzonder aspect van de filosofie achter deze krijgskunst is het ontbreken van agressie.

 

In Aikido wordt naast het beoefenen van verdedigingstechnieken tegen ongewapende aanvallers, ook aandacht besteed aan het leren omgaan met de traditionele oefenwapens van de samoerai: de stok (jo), het houten zwaard (bokken) en het houten mes (tanto).

 

Aikido Merchtem volgt de originele stijl (Aikikai) zoals vastgelegd door O' Sensei.

 

Ai

Evenwicht, harmonie: In jezelf, met anderen, in alle omstandigheden

Ki

Energie, kracht: optimaal gebruik van ademhaling - meer effect met minder spierkracht

Do

De weg: door herhaling en met geduld technieken leren verfijnen